• Návrh záhradnej oddychovej zóny rodinného domu, Ivanka pri Dunaji

Návrh záhradnej oddychovej zóny rodinného domu, Ivanka pri Dunaji

150m2

Zadanie od klienta bolo relatívne obsiahle. Bolo potrebné spojiť tri priestory v záhrade: pôvodnú terasu pri dome, novovybudovaný bazén a priestor letnej kuchyne s jedálenským sedením. Obe nové plochy vznikli na pozemku, ktorý bol rozšírením pôvodného. Tvaroslovím a materiálovým riešením sa snažíme prepojiť pôvodný dom majiteľov z 90-rokov so staršími funkcionalistickým objektom garáže a letnej kuhyne. Terasa pri dome siahala až k pôvodnému oploteniu. Keďže nový pozemok bol omnoho väčší, aj terasu sme mohli mierne plošne zväčšiť tak, aby priamo nadväzovala na plochu okolo bazéna. Dostala aj nové prestrešenie. Ako materiál spevnenej plochy pri bazéne sme zvolili protišmykovú bielu betónovú dlažbu ako imitácia travertínu. Ako súčasť riešenia sme navrhli priestor pre výsadbu zelene vo zvýšenom záhone priľahlú k bazénovej zóne. Spojenie vody, trávnika a travertínu evokuje príjemnú „stredomorskú“ atmosféru. Tretí priestor je všestranne vybavená exteriérová murovaná kuchyňa s pecou, v ktorej je integrovaná rúra na pečenie, udiareň, otvorený gril aj klasický sporák. Je tu pracovná plocha s drezom a nakoniec plynový gril a plynová varná doska. Tu je umiestnený aj veľký jedálenský stôl predurčený na posedenia s rodinou a priateľmi. Projekt počíta s etapizáciou výstavby podľa možností majiteľov. Celý priestor letnej kuchyne sa preto uvažuje vo finálnej fáze preskliť otváravými dvernými krídlami. Letná kuchyňa je pokračovaním menšej stavby bývalej garáže a dielne s pivnicou. Práve v priestoroch dielne vznikne fínska sauna s príslušenstvom, ktorá je príjemným doplnením bazénovej a kuchynskej časti záhrady.